Tragovi mlaznjaka

Vidim: dva muškarca u trodelnim odelima. Zapravo, skinuli su sakoe, ali u prslucima i dalje izgledaju elegantno. Iza njih je sivi „ford eskort“ iz ’69. Zapravo, nije siv. Jasno se sećam njegove crvene boje, ali već trideset godina mogu da ga dodirnem samo na crno-beloj fotografiji. Kad se setim traga koji su naši dečački prsti ostavljali u tankoj naslazi prašine i sitnog peska sa severa na njegovi haubi, sivo sasvim odgovara. Siv i zrnast je moj doživljaj dok gledam likove svog dede i strica kako ozbiljni stoje ispred automobila finih linija. Ima nečega što se nazire u njihovim pogledima uperenim u istu tačku negde nisko na nebu, izvan kadra fotografije, nečega što otkriva nevidljivi procep između njih, nečega što može učiniti da, gledajući ih, pomislite da su savršeni stranci. Zamislite dva slučajna prolaznika koji su zastali jedan kraj drugoga baš kada se na nebu iznad njih rascvetala polarna svetlost. O takvoj hladnoći govorim. Aurora koja je oca i sina dovela na to mesto, ispred tog vozila, zida od gole opeke i krošanja dudova, verovatno je bio neki od dečijih rođendana. Sudeći prema tonalitetu sivih i zamoru koji se nazire na drveću prikazanom u drugom planu, dok ovo pokušava da ne ispusti svoje lišće na tlo, oktobar je — rođendan mome bratu. Već je popodnevni čas i prsluci su im verovatno napeti od obilnog porodičnog obeda. Oči su im ispražnjene i staklaste nakon kratkotrajnog okupljanja, tokom kojeg svi veruju da se novopronađena bliskost može održati i između vrtložnih tačaka već uspostavljene mehanike prema kojoj se susreti smenjuju: april, jul i oktobar.

Vidim: dva muškarca na fotografiji čija je emulzija granica između sveta živih i mrtvih. Pospani pogledi ova dva čoveka, čije smrti deli dvadeset godina, probijaju strelicama tu opnu i zabadaju se u nedogled negde u sivoplavom polju koje, samo na trenutak, ti svetovi dele. Kada se okrenem, vidim da za njihovim pogledima na nebu ostaju beličasti tragovi poput onih koje ostavljaju mlaznjaci. Kako počinje da se smrkava i stari automobil sprema za putovanje a rođaci za rastanak, ti se tragovi raspršuju, bele grudve od kojih su načinjeni razilaze se i utapaju u čisto, duboko sivilo.

– – –
Posvećeno Vojinu Dolinki (1937-2009)

Advertisements

6 reagovanja to “Tragovi mlaznjaka”

 1. Aleksandar Maćašev Says:

  Potpuno je divno. Divno na taj jedan, jelte melanholican nacin.
  Pojavila mi se iz neznanog pravca slika dve zene iz Mulholland Drive. Zagledane u nesto izvan kadra, posmatracu preko ramena. Mislim da je Marko nesto razradjivao tu temu.

 2. Vajar beogradski Says:

  Шта рећи а да није сувишно …? Сета за изгубљеним и радост љеговог постојања….

 3. Nikola Says:

  Hvala za divnu posvetu Stričku !

  Onaj koji je pritisnuo okidač „Kieva“.

 4. andrej dolinka Says:

  tata, ako je sve bilo u skladu s običajima, sem što si pritisnuo okidač sovjetske naprave, sigurno si sam i proizveo tu fotografiju. ne uspevam sebi da odgovorim na pitanje kako to da sati provedeni u improvizovanoj mračnoj komori u našoj kuhinji nisu od mene načinili nepopravljivog zaluđenika za fotografiju. ili nikad nije kasno?

 5. nikola Says:

  Još uvek imam onaj sovjetski kućni aparat za kopiranje, ali mislim da sada više ni fotografi ne zanju da rade sa fiksirima i razvijačima, fotopapirima i filmovima. To je možda još privilegija super opremljenih umetničkih fotografa (Nikon i etc). Sa digitalnom fotografijom umrlo je ono uzbuđenje kada se na papiru u malo vode u tepsiji polako pomaljaju obrisi slike. To je odlično upotrbio Luj Mal u Liftu za gubilište kao rešenje zagonetke ko je ubica polako ocrtava na fotografijikoja se postepeno razvija. Sada je samo klik – i gotovo!
  Ipak fotografija je i dalje uzbudliva ali sada samo kao traganje za slikom u stvarnosti.

 6. kadbudemmrtavidebeo Says:

  potresno (said a joker to the thief)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s


%d bloggers like this: